utorak, 19. srpnja 2016.

... dobar dan. Dobar dan svima koji me čitaju, gledaju, prate na bilo koji način. Osjećam se dužnim ispričati za neplaniranu, neželjenu i neočekivanu pauzu koju kao bloger (svakodnevnopostirajući bloger) napravih. Isprika. Znam da vam nisam nedostajao.
Razlozi pauzi prozaični: zdravlje mog PCa, vrućine, "vitrovi šta pušu i mikrofon mi gušu" "kiše šta toču i androjid mi moču" ... prigode koje ne beru jagode ... no, krenimo opet: za početak jagode sa šlagom (jagode ladne šlag topa l)



... sjeli smo i zaplovili čudesnim plovilima i ronilima i arkama i brodovima i barkama i čunovima, i kajićima i podmornicama, žiroskopima letećim Svijeta Vilimovog. Nebih uzimao si za pravo ni glumiti likovnog kritičara a kamoli ikom biti, ali imam pravo kao uživatelj reći što god, pa kako sam puno uživao i malo toga rekao u susretu s autorom - izvolite iskoristiti linkove za četiri YouTube uradka načinjene za potrebe Bloga a naznačene kroz ovaj post.


https://www.youtube.com/watch?v=DR4McpOH45o


VILIM HALBARTH  
"FLYING BOATS"
04.-18.07.2016.
Salon Galić, lipimojgrad Split



https://www.youtube.com/watch?v=DMzVOjZmIuw



https://www.youtube.com/watch?v=GPW2H4_n51c



https://www.youtube.com/watch?v=9LaczkfEjOw














iz Kataloga:

Vilim Halbarth rođen je 1970. g. u Trogiru. Završio je srednju školu matematičko-informatičkog smjera, te kameno-klesarsku školu u Pučišćima na Braču. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, studij kiparstva. Izlagao je na više skupnih izložbi, te na sedam samostalnih izložbi. Živi i radi u Trogiru.


samostalne izložbe:

2010. - Premijere 24 - Loggia Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, Split
2010. - Svijet za nas - Muzej grada Trogira, Trogir
2011. - Svijet za nas 2. dio - Muzej grada Trogira, Trogir
2012. - Svijet za nas 3. dio - Salon Galić, Split
2012. - Svijet za nas I, II, III - Hotel Le Meridien, Split
2013. - Bios i eros - Muzej grada Trogira, Trogir
2014. - Svijet iza nas - Prodajna galerija Beograd, Beograd


www.vilimhalbarth.com/izlozbe/premijere-24/



Ivo Babić, 
iz kataloga izložbe "Flying Boats"

Vilimu Halbarthu zaista je sudbonosno prebivanje u susjedstvu brodogradilišta, što se potvrđuje i ovom izložbom. Među brodovima na navozima, limovima i cijevima, u tim aranžmanima od čelika osjeća se kao u dragom susjedstvu. Naravno, ne samo da mu je blizak taj metalni svijet već  je i prisan s ljudima, radnicima koji savijaju, sijeku i vare limove; s brodograditeljim se druži i surađuje, oni mu susretljivo pomažu.
Pamtimo Halbarthove kipove i instalacije od nabreklih, isprepletenih cijevi koje djeluju kao debeli crteži u prostoru. Na ovoj izložbi, međutim, predstavlja konstrukcije od tanjih čeličnih šipki koje izvija i spaja inspiriran brodskim linijama. Šipke tek naznačuju prostore, elipsoidne jezgre, konstrukcije na kojima možemo dodavati imaginarna oplošja, provizorne opne, ostavljajući inicijative promatraču, ujedno suradniku i nastavljaču. To su konstrukcije poput modela za brodove, za podmornice, za zračne lađe koje se mogu otisnuti u nebesko plavetnilo ili zaroniti pod morem. Ove skulpture-konstrukcije su tehnički precizne, uglavnom simetrične, pomalo dekorativne, disciplinirane ali ne toliko da bi zakočile maštu promatrača.
U odnosu na ranije faze s velikim formatima sukladnim rasponima radionica, navoza i brodskih utroba, ove najnovije konstrukcije su komornih dimenzija, prisne, na dohvat ruku, što ne sprječava da ih u duhu uvećamo pa da se u njih ukrcamo i zaplovimo nebom ili morem, kako nam je već po volji.



Svijet za nas II
Premiere 24