srijeda, 1. lipnja 2016.


Kad ti lipo počme dan
ono: naspavan
ranobudan
nadobudan
Gradon ludan
još lipoga tražin
jerbo život i je kažin
... diću s tolkin lažin.
... pušća san mu Suncu da podraga me ...
sad mogu kruva i salame. 
ajmo! ajmo kile name!
jerbo iden Marmontovon s razlogon
družit se s u Grad najlipšin izlogon:

"PRETEŽNO VEDRO"
izložba slika LILI GLUIĆ
Institut Francais
...selfie ... priko cakla
da nebi štagoc ruka takla
makla
taklamakan
jesan cakan ...

za se uozbiljit mogu jedino link van dat
http://gluic.com/hr/info/
a na njemen sve o Njoj.
Sve šta tribate znat.


Slikarica Lili Gluić rođena je u Splitu 6.1.1956. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu. Tijekom školovanja život je odnosi na neko vrijeme u Švicarsku (Zurich) i Italiju (Milano), gdje se upoznaje sa europskom umjetnošću. Udaje se i seli u Nizozemsku (Amsterdam, Deventer), gdje dolazi u neposrdan dodir s djelima vrhunskih majstora haške škole i impresionizmom uopće, te Kanadu (Toronto).

Za izražaj impresija koje stiče nije trebalo dugo čekati. Čim joj to dopuštaju obiteljske obveze, njen likovni talent nalazi put koji je nemoguće zaustaviti. Lili uvijek ističe da su prvo i najvažnije umjetničko djelo njenih petero djece na čijem se rađanju i odrastanju mogla učiti da ljudski napori surađujući s Božjim nadahnućem rađaju neizbrisivim impresijama. Intenzivira svoj rad i uz pomoć i sugestije dr Fani Celio Cega (ravnateljice Muzeja grada Trogira), Ivane prijatelj-Pavičić, Srđane Šenauer, fra Branka Periše, te pok. dr. Anatolija Kudrjavceva, koji prepoznaju njenu izvornu darovitost počinje izlagati.
Prvu izložbu priređuje u Muzeju grada Trogira, a likovna joj kritika omogućuje nastavak niza od 69 samostalnih izložbi do danas, u domovini i inozemstvu. Na poziv milanskog galeriste izlaže u Ars-Italica u centru Milana. Gostuje sa svojim radovima u Galeriji El hogar-Lugones u Buenos Airesu (Argentina). U Hrvatskom domu u Buenos Airesu izložbom uveličava proslavu Dana državnosti, pod pokroviteljstvom RH. Danas njene slike krase prostorije Hrvatskog doma u Buenos Airesu.

Bavi se ilustriranjem knjiga, kao npr. Knjigu sonetni vijenac don Stanka Jerčića „ Put križa“,“Španjolske pjesme za djecu“,te knjigu poezije „Ići dalje“ Kasije Gruica- Kurtović, zbirku poezije "Prava ljubav" iste autorice te knjigu "Gospodin mi dade vjeru" u prigodi 800. obljetnice dolaska Franje Asiškoga na hrvatsko tlo. Oblikuje i potpisuje vodič Kroz samostan i crkvu sv.Frane na Obali, te niz plakata i sličnih grafičkih uradaka. Njezine postaje Križnog puta krase Crkvicu Gospe Lurdske u Kaštel Lukšiću. Sudjeluje na nekoliko likovnih kolonija na otoku Braču i u Makarskoj. Općina Kaštela izdaje kalendar s motivima njenih slika. Bavi se umjetničkom fotografijom. 
Kritičke osvrte o njenom slikarstvu pisali su i pišu: dr. Sergio Rotta, dr. Fani Celio Cega, dr. Anatolij Kudrjavcev, Rada Dragojević,  Mirela Duvnjak,  Andro Filipić,  dr. Tonći Šitin,  Nela Žižić, Lana Brkić-Filippi,  Gita Dragičević, Branka Brekalo,  Stanko Špoljarić i drugi.
Njeni pejzaži, vedute, genre i mrtve prirode u tehnici ulja, akrilika i akvarela nalaze se u kulturnim ustanovama, državnim institucijama, sakralnim objektima te privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.
... a u za namore san kratke
pokaživan batke
cili smišan
Ante ... na kratko ošišan
Stipe
i šlape mi lipe ...

aj za na kraj 
ja san zmaj
Game of trone
ima me tone

moja stilizirana fotografija Njenog djela

Par njizi odabrah.
Teško je plodnu autoru presjek dat ...
 Okuugodni, dušiodmarajući,
par njizi nako čas blagi čas najljući:

Firule, akril na platnu, (60x30 cm)
Hrvatski krajobraz, akril na platnu (40x80)
Mačka, akvarel na papiru (18x12)
Iz azila, akvarel na papiru (17x24)
Jagodna na Hvaru, akril na platnu, (20x25)
 Kamo u teška vremena, akril na platnu (70x50)
Kaštel Gomilica, akril na platnu, (80x40cm)
Krunica, akvarel na papiru (30 x 20)
Kuća iz Murvice, akril na lesonitu (35 x 50)
Mačke čekaju, akril na platnu, (20 x 50)
Na zidiću, (akvarel, 20 x 25)
Nebo nad Splitom, akril na pl. (90 x 120)
Perun, akril na platnu (40 x 40)
Povratak, akril na platnu, (30 x 80)
Regata (akril na platnu, 50 x 70)
 Saruni, akril na lesonitu (25 x 27)
Savršena slika, akril na platnu (30 x 80)
Smokva, akril na platnu (20 x 25)
Svađene 2, akvarel na papiru (25 x 20)
 Žutilo, akril na platnu (30 x 60)

... zaboravan kaki san zaboravija san ... ovo je tek najava blogiranja našeg ... pa da Jon poželin daljnju divnost i produktivnost ... do viđenja Lili.


Lili Gluić i njena galerija/atelier u Ban Mladenovoj 22, u Splitu, adadiće