nedjelja, 21. veljače 2016.

Kliški uskoci

CRKVA GOSPE OD DOBRIĆA


Blagdan Gospodinova prikazanja u hramu – Svijećnica – Kandelora svečano se proslavlja 2. veljače u staroj splitskoj crkvi Gospe od Dobrića s tradicionalnim hodočašćem članova Povijesne postrojbe "Kliški uskoci". 


Klisu kao povijesnom i znakovitom mjestu koje je palo u turske ruke 1537. godine i koji je sve do današnjih dana trajno zapečatio snažne veze između starodrevnog Klisa i svetišta Uskočke Gospe na Dobriću sve se zna. Uskoci, predvođeni kapetanom i knezom kliškim Petrom Kružićem, nakon punih 25 godina teških bitaka nakon kojih Turci ipak osvajaju Klis, s narodom se polače prema Splitu, a zatim prema drugom uskočkom uporištu Senju. Odani svojoj vjeri iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ponijeli su veliku sliku Bogorodice s Djetetom, koju su pohranili u svetište Uskočke Gospe na Dobriću, gdje se i danas čuva nad glavnim oltarom od kararskog mramora, nabavljenog u Milanu i postavljenom 1877. godine kao zavjetni spomen na burna minula stoljeća.

mimohod kliških uskoka

Hodočašće i originalni program s atraktivnim interakcijskim sadržajima uskočkih večeri u Splitu, članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, s brojnim suradnicima, svake godine, o obljetničarskom datumu 02. veljače, priređuju u znak sjećanja na značajan povijesni događaj. 



Prema predanju, tu sliku su u drugoj polovici 15. stoljeća, u zbjegu pred Turcima u Klis sa sobom donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne te unatoč potjerivanja iz svojih ognjišta uspjeli su očuvati kršćansku vjeru i kulturu i pod turskim osvajačima. 
Na čelu, do tada nepobjedive vojske je bio, Sulejman Veličanstveni. No, utvrda Klis je za vojsku Sulejmana Veličanstvenog bila neosvojiva i Turci su bili prisiljeni mijenjati svoje strateške planove. Punih 25 godina Turci su opsjedali Klis trpeći poraz za porazom od branitelja, kliških uskoka predvođenih kapetanom i knezom kliškim Petrom Kružićem. Klis je u europskoj povijesti zabilježen kao posljednji bastion obrane Zapada i branik kršćanske civilizacije. Ipak 1537. godine Turci u solinskoj luci na prevaru ubijaju kapetana Kružića i ovladavaju Klisom.



Zahvaljujući uskočkoj herojskoj požrtvovnosti, koju su povremeno potpomagali tada živući rimski pape, Klis je u europskoj povijesti ostao zapisan zlatnim slovima kao posljednji bastion obrane Zapada i branik cjelokupne kršćanske civilizacije.