petak, 4. ožujka 2016.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN
SVETOG ANTE
I CRKVA UZNESENJA MARIJINA


Sretan kakav jesam mjestom svog rođenja uživam danas u splitskoj jedinstvenosti, prelijeposti, izobilju mu bisera odvajkada, dragulja presjajnih i, a da ne bih postao prepatetičan, po narodsku, po moju rečeno, i u toliko "lipih mu kantuna" koje ne možeš drugačije zvati nego kantunima jer tek tepanje im je to. 


Kantun reći nečem što je daleko od ugla, čak i u centru, u Splitu je svakodnevnica. Zvati kantunom mjesto znači da Ti ono, baš to mjesto, fizički predstavlja kutak zadovoljstva, oduševljenja, spokoja, blagosti i dragosti, izvora energije, snage, volje, "punjenja baterija". Može biti taj "kantun" posred Rive, može biti na Baće, može biti cijeli Marjan, može biti cijeli Grad, tek kantun, tek kantunić. Takvi su splićani. Nikad im dosta.


Sretan kakav jesam mjestom svog rođenja uživam baš takve kantune kojih je Grad prepun. Nije baš za usporedbu ali, svima vama koji ovo čitate, a niste iz Splita kako na slikovit način objasniti moj doživljaj i tragalačko, istraživačko čak oduševljenje onim što mi je cijeli život pred nosom i nadohvat ruke kraj kojeg nemaran prolazih zadnjih 50 godina svog življenja tek svjestan da postoji i ništa više. Fotografijom i videom. Možda. Rječju, tekstom, pjesmom, odom čak. Možda. Vrijeme je za nadoknaditi propušteno. Blogirajmo neblogirano!


Poljudska crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije sagrađena je kao jednostavna. jednobrodna crkva dvoranskoga tipa u drugoj polovici XV. stoljeća. Na pročelju su crkve vrata gotičko-renesansnoga stila, tipična za vrijeme oko 1500. godine. U polukružnoj luneti tri su dopojasna svetačka lika u visokom reljefu. U sredini je Bogorodica. a uz nju sv. Ante Padovanski i sv. Frane Asiški. Njihovi nabujali oblici ukazuju da su djelo renesansnoga majstora. Crkvena je lađa natkrivena, nedavno obnovljenim, kasnogotičkim drvenim stropom, dok je u svetištu ušiljeni bačvasti svod. Gotičkom stilu pripada i kamena rezbarena Uskrsna svijeća u zidu uz trijumfalni luk svetišta, te umivaonik u sakristiji. Na opremi crkve zaposlen je 1493. godine splitski klesar Mihovil Mihanić koji radi kamenu ogradu svetišta s likovima Marije i Gabrijela na rubovima .... daljnji tekst na: http://www.samostan-poljud.com/new/index.php/samostan-sv-ante/povijest-samostana


Na sjevernoj strani splitskog poluotoka, u zaklonjenoj i plitkoj uvali Kaštelanskog zaljeva, smjestio se franjevački samostan na Poljudu. Ime "Poljud" dolazi od Iatinske riječi "paludes" što znači: močvare, jer je sve donedavno ovaj kraj obilovao vodama. Pod tim imenom spominje se već u oporuci priora Petra (IX. st.) koji zemljište u Poljudu (in Palade) ostavlja crkvi sv. Ivana. U tako pitomu krajoliku, gdje su sve donedavno rasli voćnjaci i vinogradi ispresijecani poljskim putovima, otkriveni su tragovi građevina iz antičkoga razdoblja. lz toga vremena u samostanskom se sklopu čuva nekoliko ulomaka. Iz I. st. poslije Krista velika je nadgrobna ploča ugrađena u vanjski zid južne kapele, a ona spominje dekuriona (senator kolonije) Gaja Orhivija Amemptu. Kasnoantički način gradnje otkriva se u dijelovima istočnog i južnog zida samostanskoga vrta, dok podrijetlo velikog kapitela u predvorju nije istraženo ...... daljnji tekst na:
http://www.samostan-poljud.com/new/index.php/crkva-uznesenja-marijina/povijest-i-opis-crkve


 

 
 

Razgovor ugodni obavih s fra Nikicom Devčićem a potom i župnikom.  Ulazak moj i volja i želja ostadoše za neka druga vremena. 
Čekam ih i s nestrpljenjem i s oduševljenjem, jer ipak zavirih "preko zida" zahvaljujući, meni, najboljoj stranici od svih koje do sada posjetih, a crkvene, "domaćinske" su. 
Ovaj post, tek kompilacija mojih fotografija i fotografija s iste stranice neka ostane napomena, crtica, najava onog pravog, onog s bezbroj fotografija i videouradaka za YouTube, s neograničenim i neobveznim brojem minuta, najava posta, posta i o Samostanu i o Crkvi. Dakle, samostan sv. Ante i crkva Uznesenja Marijina tek nas očekuju u svoj svojoj uzvišenosti, ljepoti, blagosti, značaju i znamenitosti. Da, naglašavam na kraju ovog posta, ipak smo zaboravni, odlutaju nam misli, pa možda, u ovom kontekstu, najvažnije, za sve nesplićane: posjetite stranicu kad već niste u mogućnosit Samostan i Crkvu pa se i sami uvjerite koliko je to dobra i najbolja "domaćinska" stranica. Link: http://www.samostan-poljud.com/new/index.php