ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Trgom ispred crkve sv. Filipa Neria nemoš samo tako proć. Iako mi maksimalno od maksimalno mogućeg ostalo u glavi (ono s prekrasne adrese http://svfilipneri.hr/) ja opet posvon i osvon. Crkvi se divit, pa se nakrivit, Trgon živit i nikad livit, Trgon makar i utisno, nikad bisno, Trgon makar i tijesno - uvik desno:


Sv. Filip Neri (1515. – 1595.)
Zvali su ga apostolom Rima, jer je oko sebe okupljao napuštenu  rimsku djecu i sirotinju.
– Za tu djecu i za zdravlje njihovih duše i tijela Filip nije prezao prositi po ulicama ili vratima raskošnih palača. Jednoga mu je dana tako jedan gospodin, razbješnjen njegovim zahtjevima i želeći ga se riješiti – opalio pljusku. Filip se time nimalo nije dao smesti: “Ovo je bilo za mene – rekao je smiješeći se – i na tome Vam hvala. A sada mi dajte nešto za moju djecu.”
– Na kraju svete mise, otpuštajući vjernike, običavao je reći: “Završilo je vrijeme vaše molitve, ali i dalje traje vrijeme za činiti dobro.”
– Znao je često ponavljati vjernicima: „Nosi križ i nemoj da križ nosi tebe“.



– Kažu da mu je jedan od  njegovih suvremenika papa (bila su trojica)  ponudio kardinalski plašt na što je on u šali rekao : „Ne, sveti oče,bojim se da bi me taj plašt pokvario“.





– On je bio i veliki prijatelj domaćih životinja, onih što ih je mogao držati u svojoj blizini i u gradu. Zato je uvijek imao krletke s malim pticama, s kojima se šalio i zabavljao. Imao je i psa, koga je zvao “Capriccio”, ili slobodno prevedeno „Svojeglavi“ te velikoga mačka s krznom ružičaste boje. Često su se znali naći u procesiji koju je vodio don Filip Neri.

Izgradnja crkve sv. Filipa Nerija usko je povezana uz splitskoga kanonika i  makarskoga biskupa Nikolu Bijankovića (Split,15. kolovoza 1645. - Makarska, 10. kolovoza 1730.).Nakon što je 1672. godine započeo službu učitelja klerika, Bijanković je odlučio osnovati filipinsku kongregaciju te podići crkvu posvećenu sv. Filipu Neriju. 

U toj nakani pomogao mu je plemić Frane Soppe Papalić, koji je 4. listopada 1676.  godine  Bijankoviću ustupio u Splitu jednu kuću i uz nju zidinu, s trajnom obvezom  godišnjeg izgovaranja odredenoga broja svetih misa.

Te je godine Bijanković sa skupinom svećenika započeo živjeti zajedničkim životom po pravilima sv. Filipa Nerija. Stoga se smatra da je 1676.  godine utemeljena Kongregacija oratorija sv. Filipa Nerija u Splitu.


Dozvolu za gradnju crkve izdao je 1679. godine generalni vikar Ivan Kuparić (Cuppareo). Izgradnja crkve započela je 2. siječnja iste godine na mjestu Papalićeve kuće uz koju su kupljene još dvije manje. Skromna pravokutna crkva bila je završena 1680. godine.